Sosyal Medyada Neden Var Olmalısınız?
“Inovasyon kültürünüzün bir parçası olmalı. Müşteriler bizden çok daha hızlı hareket ediyor ve eğer onlara yetişemezsek başımız dertte demektir.” – Ian Schafer
Kullanıcıların ürettiği içerikleri paylaşarak, diğer kullanıcılarla etkileşimde bulunduğu dijital mecralara sosyal medya adı verilmektedir. Bu mecra, birçok kişi, kurum ve topluluk tarafından oldukça aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Sağlık sektörü de sosyal medyada yer almış durumda.
Sağlık sektöründe sosyal medyayı yönetmek diğer sektörlere nazaran daha zor ve önemlidir. Sağlık sektöründe sosyal medya yönetimi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de belirli kısıtlamalara tabi tutuluyor. Hasta haklarını ve hastane disiplinlerini korumak adına uygulanan bu kısıtlamalar sosyal medya yönetimlerini zorlaştırıyor veya kısmen engelliyor. Ancak doğru içeriklerle kısıtlamaları bertaraf etmek mümkün.
Sosyal medyanın dinamiklerine hakim olmak ve pazarlama stratejileriyle ilerlemek şart. Hedef kitleniz ne kadar geniş olursa olsun doğru yönetilmeyen bir sosyal medya hesabı istediğiniz etkileşimi yakalayamayacaktır. Doğru bütçe, doğru içerik ve doğru zamanlama ile daha çok kişiye ulaşmanız oldukça kolay.
Sağlık Sektörü-Sosyal Medya Entegrasyonu Nasıl Bir Fayda Sağlar?
Görünürlük: Hizmet verdiğiniz veya vermek istediğiniz kitlenin karşısına sosyal medya kullanıcıları ile birlikte daha rahat çıkabilirsiniz.
Kolaylık: İletişim kurmak kolaylaşırken randevu trafiğinizin de yoğunlaşmasını sağlar.
Bilgilendirme: Hizmet ve işlerinizi insanlara gösterebilir, bu şekilde kitlenizde oldukça faydalı bir tecrübe oluşturabilirsiniz.
Bu faydalar, sağlık sektöründe ön plana çıkmak isteyen çalışanlar ve kurumların sosyal medyada bulunmayı bir amaç gibi görmelerini sağlamaktadır.
Etkili bir sağlık sektöründe sosyal medya yönetimi için uygulaması gereken yöntemler şunlardır;
*Hesapların yönetimini sektörü iyi bilen profesyonellerin eline bırakmak en doğrusu olacaktır.
*Sağlık hizmeti alan kişiler zorunlu müşterilerdir. Bu kişiler sağlık hizmeti veren kurum veya doktor için sınırsız sayıda seçeneğe sahiptir. Bu yüzden tüm sosyal medya hesaplarınız aynı strateji ile hareket etmeli, ortak bir politika izlemelidir.
*Sosyal medya mesajlarınızda ne kadar aralıkla olursa olsun, kesinlikle tutarlı bir strateji yakalamalı ve bunu devam ettirmelisiniz.
*Sağlık sektöründe sosyal medya tek yönlü bir iletişim aracı olarak görülüyor. Ancak sizlerle etkileşime geçen kullanıcıların sizden cevap beklediğine kesinlikle unutmamalısınız. İlgi göstererek ilgi çekebilirsiniz.
Örneğin sağlık taramaları yapıyorsanız bunu sosyal medya hesaplarınız aracılığıyla insanlara ulaştırın.
*Sosyal medyada, fotoğraflar ve açıklamaların içeriğinde hasta haklarına uymayan, hastaların mahremiyetine yönelik paylaşımlarda bulunmayın.
*Son olarak, Facebook , Twitter, İnstagram , Youtube gibi mecralarda yer alan sosyal medya profillerinin markanızı korumak için önemli olduğunu, markanızı temsil ettiğini unutmayın. Bu sebeple “Sosyal medyada bu ilgi çekiyor” gibi düşüncelere kapılarak sizi yansıtmayan hiçbir içeriğe profillerinizde yer vermeyin.
Sağlık Sektöründe Sosyal Medya Kullanımında Sık Yapılan Hatalar
Pazarlama planlarına uygun içerik takvimi ve paylaşımların olmaması. Her ay içeriklerinizi belirli bir takvime ve stratejiye göre üretmelisiniz. Sosyal medya yönetimi süreklilik ister, paylaşımlarınızda bir rutin belirleyip buna sadık kalın.
İçerik yapılarının sosyal medyaya uygun olmaması. Genelde çok fazla yazı kullanılması, içeriklerin video ve seslerle desteklenmemesi, tasarımların aşırı kurumsal ve sıkıcı kalması gibi uzun bir listemiz var.
Hizmet tanıtımı yapmak yerine kişisel tanıtım yapmaya odaklanmış sağlık sosyal medyaları. Hizmet, bilgi ve tecrübe ön planda olmalıdır. İsimleri markalaştırmak hem haksız rekabet yaratacak hem de kuruluşun faydasına olmaktan çıkacaktır.
Bülten için tıklayınız
Yorum